Frumusetea actului de a „opera”… pentru frumusete!

  Chirurgul estetician Calin Dobos frapeaza: este tanar, dar – dupa cum spune chiar el -„varsta nu este un criteriu elocvent!” si, intr-adevar: tineretea nu-l impiedica sa se bucure de o reala consacrare; are principii pe care altii in locul sau nu s-ar sfii sa le converteasca oricand in reclama gratuita si sufera de o modestie care impune. Dialogul cu el dezvaluie un om preocupat de dimensiunea morala pe care meseria sa o implica, un fin analist al tendintelor contemporane, dar si un individ al carui discernamant functioneaza in baza propriei pregatiri intelectuale.

  Sunteti foarte tanar. Este varsta un criteriu pe baza caruia viitorul pacient alege chirurgul care ii va schimba infatisarea?

  Calin Dobos: Nu asta conteaza. Am avut pacienti care au refuzat medici mai in varsta, dar nu pentru ca n-ar fi avut incredere in experienta acestora. Ci datorita unor „sentimente” care sunt dincolo de cuvinte si de aparente! Poate nu au fost „compatibili”!

  Orice operatie este o reusita?

  Calin Dobos: Daca respecti niste pasi, niste proceduri sau reperele care au fost anterior trasate, trebuie sa iasa bine. Acum, intre bine sau foarte bine este o diferenta pe care o face talentul chirurgului si hazardul! Nu toti putem sa tinem sub control un rezultat.

  Vedetele din Romania urmeaza trend-ul occidental si recurg la serviciile chirurgiei estetice. Ce vedete v-au devenit dvs. pacienti?

  Calin Dobos: Mmm – vedete – intram intr-un teritoriu al intimitatii actului medical. Aceasta specialitate presupune cu atat mai mult o intimitate aparte, intrucat sunt personalitati care nu doresc sa se cunoasca faptul ca au trecut printr-un astfel de cabinet. Asa incat nu voi da amanunte in acest sens.

  Spre ce anume se orienteaza mai mult romanii si in special galatenii: tehnici reparatorii sau chirurgie estetica?

  Calin Dobos: Nu vorbim de tehnici reparatorii. Este vorba de chirurgie estetica, este diferita de cea plastica. Se apeleaza la chirurgia plastica sau reconstructiva in urma unui traumatism, dupa un accident de munca sau de circulatie, sa zicem, iar chirurgia reconstructiva cauta sa restabileasca integritatea fizica sau functionala a unui segment al corpului omenesc.

  Chirurgia estetica se ocupa nu de retusari dupa accidente ci de stergerea efectelor lasate de trecerea timpului. Asta e chirurgia estetica; bineinteles ca toate aceste „ramuri” deriva din ceva: din chirurgia generala, care s-a separat pe specialitati, iar specialitatile, la randul lor, se vor separa – in viitor, pentru ca se merge pe o cunoastere cat mai profunda, intr-o anumita directie.

  Sa intelegem ca numai persoanele in varsta apeleaza la interventii estetice?

  Calin Dobos: Nu. Cred ca grupa cea mai mare de varsta care apeleaza la operatiile estetice sunt persoanele cu varste intre 20 si 40 de ani! Si chiar mai tinere de 20 de ani!

  Da, am mentionat efectele timpului – nu numai ele conteaza. Aici intervin si alte criterii, de exemplu: cerere foarte mare este pentru marirea sanilor si asta nu se face dupa 40 de ani, desi se poate si atunci, ci mai devreme. Apoi corectiile de nas, buze, urechi, de asemenea se efectueaza in prima parte a vietii, de obicei! Si aici putem vorbi de starea generala de sanatate, care implica mai multi factori: s-ar putea ca o persoana, datorita unor boli asociate, sa nu poata sa faca o operatie estetica la 25 de ani, pentru ca asta presupune riscuri. Iar operatia estetica nu este o necesitate, ci reprezinta mai mult un moft! „Moft” e cam mult spus, dar e oarecum un lux. Poti sa traiesti cu el in schimb o interventie chirurgicala pe un apendic inflamat este necesara, pentru ca pune in pericol viata pacientului, se poate ajunge la complicatii – peritonita si asa mai departe. Dar, in cazul nostru, daca starea de sanatate este buna putem face operatii estetice (si s-au si facut) si persoanelor peste 80 de ani.

  Dar cum puteti sa va dati seama daca cel (sau cea) care solicita operatia estetica nu are probleme de ordin psihic?

  Calin Dobos: Intr-adevar, aici va fi mereu o problema: intotdeauna un pacient, pe langa o problema de ordin medical care reclama interventie, are si o anumita stare psihica. Toate bolile, toate afectiunile, de orice fel au componenta psihica. Ramane la latitudinea medicului sa o evalueze. De-asta suntem si atenti cu pacietii, facem informari cat mai complexe pentru a „testa” si starea psihica.

  Cat de mult conteaza informarea de specialitate, in pastrarea unor standarde inalte ale profesiunii?

  Calin Dobos: Ca peste tot si in lumea medicala trebuie sa fii la curent cu toate noutatile. Si lucrul acesta se face prin participari la diferite cursuri – in tara si in strainatate, la congrese, la comunicari. Iar pe toate astea e bine sa le faci. In chirurgia estetica lucrurile evolueaza putin temperat. Dar sunt si schimbari: acum cinci ani se folosea, in special pentru implantul mamar, serul fiziologic, acum s-a trecut iarasi la folosirea siliconului. La fiecare „numar de ani” se constata o schimbare de idei, de conceptii, de materiale folosite …

  Aveti un ochi format. Obisnuiti sa observati defectele de ordin fizic ale celor de langa dvs.?
  Calin Dobos: Nu. Niciodata. Parerea mea este ca la om conteaza ceea ce reprezinta, ce face, ce gandeste, ce este si mai putin aspectul exterior. Desigur, traim intr-o societate in care aspectul exterior conteaza foarte mult, de aceea exista si aceasta dezvoltare, aceasta crestere a cerintelor de interventie. Dar la un om interiorul lui este cel care ii guverneaza viata, nu o haina sau o schimbare oarecare de „look”, de imagine.

   

  Care a fost momentul in care ati ales – chirurgie estetica?

  Calin Dobos: A fost un drum foarte lung, foarte complex. Este o specialitate foarte dificila, datorita cerintelor si asteptarilor foarte mari. Investitiile materiale sunt si ele foarte mari, dar e extrem de important sa ai pe cineva care sa iti „jaloneze” alegerile. Pentru ca alternative sunt multe in viata, dar nu toate sunt cele bune. Si trebuie sa ai pe cineva care sa iti arate, la raspantie, pe unde sa mergi. Si recunosc ca eu am avut sansa de a avea o astfel de persoana in viata mea.

  Ati avut un mentor, un indumator?

  Calin Dobos: Da, am un mentor. La momentul oportun, am avut intotdeauna o persoana care mi-a spus „in momentul asta e bine sa urmezi acest drum”. Exista persoane care si-au pus amprenta decisiv asupra mea, oameni cu care si acum colaborez! Un mentor este necesar. Ma raportez la mai multi oameni, la mai multe situatii, si din tara si din strainatate, dar nu in sensul de a imita pe cineva. Cand admiri pe cineva vezi ce are bun acea persoana si actionezi si tu in acel sens, dupa cum ti se potriveste. Dar si din greselile altora se poate invata – cum sa nu faci!

  Cat de mult conteaza ca oamenii sa fie informati cat mai exact asupra acestui domeniu, inainte de a veni la medic?

  Calin Dobos: Conteaza enorm. Din punct de vedere al educatiei – o societate cu bani „furnizeaza” si pacienti mult mai bine instruiti, care inteleg mult mai usor explicatiile noastre.

  Eu ma lovesc, de pilda, in Romania, de incapacitatea de a intelege anumite lucruri. Uneori! Pacientii din strainatate vin gata pregatiti, pentru ca acolo gradul de informare prin mass-media e mare. Ei cunosc mai bine posibilitatile si limitele acestei specializari.

  Toti cei care isi doresc o interventie de chirurgie estetica ajung pe masa de operatie?

  Calin Dobos: Absolut – NU! Din zece pacienti cam cinci ajung la operatia propriu-zisa. Pentru ca medicul are datoria sa-si dea seama daca pacientul are sau nu o argumentatie serioasa cand isi doreste o asemenea interventie.

  Chirurgia estetica este o meserie care promoveaza individualitati?

  Calin Dobos: Pot sa afirm, cu toata convingerea, ca nu! Este o munca a unui intreg colectiv de medici si asistente, fiecare om reprezinta o individualitate, dar nu s-ar putea face nimic fara o activitate de echipa.

  Sursa: https://arhiva.viata-libera.ro/arhiva/an2005/4643/Social.htm