Româncele apelează din ce în ce mai des la intervenţiile estetice, urmând exemplul vedetelor şi sperând să găsească tinereţea fără bătrâneţe. Rezultatele nu sunt întotdeauna pe măsura aşteptărilor.

  Estetica a devenit o adevărată industrie, de la creme şi aparate până la substanţe injectabile şi operaţii în adevăratul sens al cuvântului. Intervenţiile noninvazive sunt mai accesibile ca preţ, fără efecte secundare sau durere, însă rezultatele, oricât de spectaculoase ar fi, sunt pentru un timp scurt. Intervenţiile invazive nu au concurenţă dacă ne gândim la rezultate, însă durerea și prețul ridicat te fac să te gândești bine dacă vrei să apelezi la ele. Pentru unii sunt un moft, însă există situaţii în care astfel de intervenţii salvează imaginea unor femei mai puţin înzestrate de natură, repară mutilările lăsate de accidente, redându-le încrederea în sine şi integrarea în societate. Sunt și cazuri când vrei doar să ştergi urmele lăsate de vârstă şi nu-i rău dacă faci o alegere inspirată, documentată şi eviţi exagerările.

  Scurtă lecţie de estetică

  Presa de scandal acordă spaţii generoase ultimelor corecţii estetice suferite de vedete. De la botox la silicon, totul este nou, promiţător, dar şi foarte confuz. Pentru foarte mulţi, orice formă voluptuoasă adusă corpului este pusă pe seama botoxului. Această substanţă a devenit iconică pentru rotunjimile artificiale ale trupului, în accepţiunea populară. Auzim deseori spunându-se despre o vedetă cu buze voluminoase şi sâni mari că e „botoxată“. Total eronat! Botoxul nu umflă, gonflează sau măreşte, ci relaxează. Multe tehnici pot fi eficiente, dar nu şi sănătoase când abuzăm de ele. Care este limita pe care o putem atinge în condiţii de siguranţă şi cât e de subţire pragul de la succes la eşec? Sunt întrebări la care avem nevoie de răspunsuri avizate. Îţi propunem să lămurim noţiunile de bază, clarificate de specialişti, apoi să trecem de pragul cunoaşterii teoretice şi să aflăm experienţele trăite de cele care s-au încumetat să păşească pe tărâmul făgăduinţei.

  Injectările cu acid hialuronic

  Acidul hialuronic este o substanță ce se găsește în mod natural în organismul nostru, o componentă a țesutului conjunctiv, epitelial și nervos. Joacă multe roluri și toate importante, lubrifiază și menține hidratarea, păstrând sănătatea pielii, ochilor și articulațiilor, dar este direct implicat și în activarea formării de colagen și de noi celule ale pielii. Are capacitatea de a stoca apa în cantități mari: fiecare gram atrage alte zece grame de apă. În fiecare an, pierdem câte 1 milimetru din volumul cutanat, iar acidul hialuronic devine extrem de prețios fie că este aplicat pe piele
  (sub formă de ser sau cremă), fie că este introdus în straturile profunde, unde devine mult mai eficient.

  Aceste injectări se numesc și filler și sunt folosite pentru umplerea ridurilor de expresie sau a celor fine produse de îmbătrânirea cutanată, pentru remodelarea și mărirea buzelor, dar și ca tratament anticearcăn. Înainte de injectare, se aplică o cremă anestezică. Efectul se menține în jur de 6-18 luni.

  Botox

  Cum spuneam, el nu măreşte, ci netezeşte prin relaxare musculară. Este vorba de o toxină botulinică care, temporar, inhibă contracţia muşchilor faciali. Botoxul este folosit pentru atenuarea ridurilor de pe frunte, a celor verticale dintre sprâncene şi a celor din coada ochilor. Dr. Călin Doboş subliniază că este extrem de important ca substanţele injectate să fie omologate şi originale.

  Implanturile cu silicon

  Mărirea sânilor are deja în spate o istorie de o sută de ani, femeile încercând prin diverse metode să aibă sâni mai mari. Peste 70% din femei sunt nemulţumite de mărimea sânilor. Operaţiile de mărire a sânilor sunt cele mai solicitate intervenţii estetice. Sânii, mai precis mărimea lor, sunt un vector al feminităţii şi senzualităţii. Multe femei recurg la această intervenţie nu pentru a fi pe placul cuiva, ci pentru a căpăta încredere în propria feminitate. Implantul cu silicon este metoda clasică, însă o noutate în materie o reprezintă propria grăsime. O soluţie cu două beneficii: scapi de colăcei şi câştigi volum pentru bust.

  Valabilitate şi eventuale complicaţii

  Durata unei proteze mamare depinde de calitatea ei şi de eventualele complicaţii care pot să apară. Există implanturi care pot sta în corp chiar şi o viaţă fără nicio problemă. În cazul în care intervin complicaţii, protezele trebuie înlocuite. Complicaţiile pot fi: contracţie capsulară (un înveliş pe care îl creează corpul nostru în jurul implantului), rupturi de înveliş, lăsarea sânilor sau infecţii. Alte riscuri: rotirea, „aspectul vălurit“, vizibilitatea implantului şi conturul dublu, ce apar mai ales atunci când implanturile sunt prea mari. Un real pericol este implantarea unei proteze prea mari, care poate presa pe ganglionii din axilă şi să ducă la cedarea cusăturilor, pentru că şi pielea are o capacitate limitată de extindere. Mărimea nu trebuie aleasă de pacientă, ci stabilită în funcţie de măsurătorile făcute.

  „Este important ca implanturile alese să fie de bună calitate şi omologate. Cele neomologate, așa- zise «chinezeşti», pot duce la complicaţii dezastruoase. Controa­lele regulate şi ecografiile mamare sunt importante pentru a observa dacă s-au produs schimbări ori rupturi, ca astfel să se poată interveni rapid. Contează mult şi mărimea implantului. Cu cât acesta este mai mare, iar pielea pacientei – mai sensibilă şi mai puţin elastică, cu atât cresc şansele ca sânul să se deformeze în timp“, spune chirurgul estetician Călin Doboş.

  Sâni mari fără cicatrici, cu ajutorul propriei grăsimi!

  Se recoltează grăsimea aflată în exces (în condiţii speciale, pentru a nu fi traumatizată), apoi este preparată prin anumite tehnici şi injectată. Toată intervenţia se face sub anestezie generală, iar la nevoie, se poate repeta după câteva luni. „Fesele, sânii, faţa sau orice altă zonă capătă o formă nouă, îmbunătăţită, care se poate menţine pe viaţă. Nu există cicatrici, singurele urme aflate la nivelul bustului fiind câteva mici înţepături, care vor dispărea foarte repede“, a declarat chirurgul estetician Călin Doboş.

  Sursa: wwww.femeia.ro