Chirurgia estetica are o anumita capacitate de transformare a aspectului fizic al unui individ si din acest motiv este considerata o arta, trecand peste inconvenientele medicale pe care le poate crea orice fel de interventie chirurgicala invaziva.

  Initial, chirurgia estetica a fost gandita si implementata pentru a retusa defectele congenitale si urmele lasate de accidente sau razboaie. Insa o data cu evolutia stiintei in ultimii ani, tendinta oamenilor este sa-si remodeleze corpul conform standardelor de frumusete sau dorintelor fiecaruia, si sa stearga semnele lasate de trecerea timpului.
  Optiunea de a face o interventie de chirurgie estetica nu este una ce ia in considerare doar implicatiile medical-chirurgicale stricte, ci si aspectele de ordin emotional ale fiecarei persoane, carora chirurgii esteticieni le dau importanta cuvenita.

  Pentru a spori sansele de reusita ale interventiei, pacientul trebuie sa comunice foarte bine cu medicul sau. De asemenea, vizitele repetate la cabinet, vor oferi medicului ocazia de a analiza mai bine trasaturile si problemele estetice ale pacientului, expresia faciala, mobilitatea si caracterul lui. Interventiile de acest tip au menirea de a infrumuseta si intineri, rareori de a schimba total fizionomia.

  Efectele si durabilitatea operatiilor estetice sunt stabilite de mai multi factori cum ar fi: zona operata, varsta pacientului, capacitatea de vindecare a organismului, starea pielii, starea generala de sanatate etc.
  Cu toate acestea unele operatii estetice nu sunt permanente (reducerea ridurilor, marirea sau ridicarea sanilor), in timp ce altele ar putea fi definitive (rinoplastia, otoplastia, labioplastia). Rezultatele chirurgiei de intinerire sunt limitate in timp (intre 2-10 ani, in functie de operatie), timp in care pielea isi continua procesul de imbatranire cu formarea de noi riduri sau lasarea din nou a trasaturilor.

  Daca in urma cu ceva ani recuperarea primara dupa o interventie estetica necesita in general pana la 2-3 saptamani, in functie de tipul interventiei si de starea pielii pacientului, azi, datorita unor evolutii tehnologice si unor tehnici noi, aceasta vindecare a fost redusa la 2-4 zile!

  Inainte de operatie

  Dupa ce pacientul a stabilit impreuna cu medicul estetician ca va urma sa se opereze, i se vor prescrie o serie de analize medicale care sa evalueze starea generala de sanatate.
  Pacientul va mai fi informat ca in cazul unei anestezii generale, nu trebuie sa manance si sa bea nimic in ziua operatiei. Va sta circa 12- 24 ore internat in clinica si va fi avertizat ca urmeaza o perioada de convalescenta postoperatorie, care din fericire, azi, e din ce in ce mai scurta, 2-4 zile.

  De asemenea, se recomanda ca inainte cu circa 2 saptamani de operatie, pacientul sa evite sa ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (Aspirina, Nurofen etc). De asemenea, la consult si in momentul programarii, pacientul sa anunte personalul clinicii daca a luat alte medicamente in ultimele 2 luni, si pentru ce. Apoi se va stabili oprtunitatea continuarii lor sau necesitatea unui consult interdisciplinar.

  Care sunt riscurile unei operatii estetice?

  In cazul operatiilor estetice exista o serie de riscuri comune oricarei interventii chirurgicale (sangerari, infectii, hematoame, seroame sau necesitatea unor retusuri), precum si riscuri specifice fiecarei interventii in parte.
  Riscul specific in cazul celor estetice poate fi reprezentat de neimplinirea asteptarilor pacientului in ceea ce priveste rezultatul operatiei, fapt cauzat fie de o comunicare preoperatorie defectuoasa intre medic si pacient, la consultatie, fie de asteptari exagerate din partea pacientului.

  Aceste riscuri pot fi reduse la minimum printr-o conduită corecta atat a medicului, cat si a pacientului.
  Mai pot aparea riscuri legate de actul anestezic care, din fericire, sunt foarte rare.

  Contraindicatii:

  Exista contraindicatii obiective care sunt legate de starea de sanatate a pacientului, starea sa fiziologica (sarcina, starea postnatala recenta etc.), de eventuale boli asociate, dar si contraindicatii relative legate de tipul de pacient (asteptari exagerate, nerealiste, cerinte “estetice” neobisnuite).

  Chirurgia estetica este o imbinare intre stiinta si arta si ne poate aduce beneficii fizice si psihice.
  Atentie insa, orice lucru in exces devine daunator, asa ca nu este recomandat sa deveniti un impatimit al operatiilor de infrumusetare, stergandu-va astfel identitatea si valoarea.