Stim cu totii ca in urma unor traumatisme, fie si ele chirurgicale, organismul nostru incearca sa repare ce s-a distrus. La nivelul pielii e aceeasi tendinta de a repara. Problema e ca, din pacate, reparatiile de aici se fac cu tesuturi putin diferite ca aspect! Asta duce la pastrarea unor urme, urme care le denumim cicatrici.

Sigur ca vizibilitatea lor depinde de mai multi factori: adancimea la care au intrat in piele, daca au fost bine tratate (suturate), daca s-au infectat sau nu, locul unde sunt pe corp, varsta persoanei, ce a provocat-o, capacitatea genetica de a vindeca etc..

In principiu, orice traumatism sau act chirurgical lasa urme pe piele! Doar ca uneori aceste urme nu se vad, in timp ce alteori nu numai ca se vad, dar mai si cresc in dimensiuni in timp – ca in cazul cheloidelor!
Sigur ca atunci cand urmele sunt mari, in zone expuse, apare dorinta de a le atenua.

Retineti ca nu se poate face o cicatrice mare sa „dispara” sau „sa se stearga”! De obicei interventiile duc la micsorarea, ingustarea sau estomparea lor! Iar apoi TIMPUL e cel care le acopera; e un aliat pretios al amandorura: pacient si medic!

Metodele de tratament sunt variate pentru ca inca nu exista unul singur si care sa mearga la orice. Interventii chirurgicale, tratamente cu lasere chirurgicale, infiltratii, peeling-uri, geluri cu silicon, creme etc, toate au rolul lor, dar nici una nu e perfecta.

In general, copii pana la 14 ani si varstnicii dupa 60, vindeca mai repede si mai estetic. Tinerii adulti, intre 18-40 de ani au o reactie inflamatorie puternica, si asta predispune la o vindecare prelungita cu urme ce pot fi mai vizibile.

Exista zone care din start vindeca mai bine – fata si pielea capului – deoarece au o vascularizatie foarte bogata ce ajuta. Cu cat ne indepartam de cap, cu atat vindecarea e mai greoaie si mai vizibila.

Sigur ca in cazul cicatricilor dupa operatii, azi exista aparate, fire speciale de sutura, tehnici speciale, care pot duce la o vindecare foarte estetica, insa atunci cand cineva are o boala, importanta tratarii ei lasa in plan secundar esteticul vindecarii. Aici intervine chirurgia estetica, insa.

In continuare sunt cateva cazuri care le-am considerat mai frecvente, ne referim la cele de dupa cezariana si care au rezultate mai evidente. In obtinerea acestui rezultat un rol l-a avut interventia corecta, dar, subliniez din nou rolul esential al calitatii vindecarii pielii, determinata de mostenirea genetica!