Statul mult timp in picioare, circulatia deficitara a sangelui, sarcina sau o greutate corporala mare pot favoriza cresterea presiunii in venele superficiale.

Varicele sunt acele trasee venoase care se dilata, se umfla ori se inflameaza si apar atunci cand venele isi pierd din elasticitate iar capacitatea lor de a permite sangelui sa circule scade din ce in ce mai mult. Principalul efect al varicelor este senzatia de amorteala si de greutate a picioarelor, ce se intensifica dupa statul un timp indelungat in picioare sau eforturi intense.

In ce consta cura varicelor?

Pentru tratamentul varicelor, chirurgia estetica dispune de doua modalitati de interventie:

  • Interventia externa (mici incizii in piele cu scoaterea venei in cauza) sau flebectomie;
  • Interventia interna (cu laser, radiofrecventa, substante sclerozante sau ultrasunete).

Cauze

Principala cauza a aparitiei varicelor este nivelul scazut de rezistenta a peretelui venelor, care tine de factorul genetic al fiecarei persoane. De asemenea, un stil de viata sedentar, cresterea in greutate, statul mult timp in picioare sau aparitia unei sarcini sunt doar cateva dintre cauzele aparitiei varicelor.

Pentru un diagnostic corect al varicelor se recomanda un control amanuntit asupra venelor, care de cele mai multe ori se realizeaza cu ajutorul ultrasunetelor.

IMPORTANT!

Se recomanda ca tratamentul sa se realizeze in faza incipienta de dezvoltare a varicelor.

Laserul, radiofrecventa sau ultrasunetele se indica doar in varice cu diametrul mai mare de 2 mm si mai mici de 8-9 mm, precum si in cazul varicelor drepte, fara multe sinuozitati (in mai putin de 10% din cazuri).

Substantele sclerozante patrund insa in tot sistemul venos prin difuziune si trateaza mai multe vene in acelasi timp.

Post tratament se recomanda purtarea unor fese elastice timp de cateva saptamani, pe o perioada variabila in funtie de marimea si forma tratamentului.

Prin metoda „smulgerii” venelor, vindecarea e mai rapida.