Lupta cu procesul de imbatranire si dorinta femeilor de a ramane vesnic tinere a determinat introducerea in medicina estetica a unor tehnici de infrumusetare care nu necesita interventia chirurgicala. Cunoscute in medicina de specialitate ca fillere, acestea sunt de fapt niste injectii cu diferite substante menite sa combata ridurile sau pielea lasata prin „umplerea” unor zone faciale.

Fillerele sunt folosite, in general, pentru a corecta ridurile si contururile fetei. Aceste substante injectabile completeaza o interventie chirurgicala, daca pielea nu a ajuns la un stadiu de imbatranire excesiva. In lupta cu procesul de imbatranire, cel mai eficient inamic al ridurilor este acidul hialuronic.

Acidul hialuronic este o substanta existenta in organismul uman care asigura elasticitatea si fermitatea pielii. Inaintarea in varsta, dereglarile hormonale, expunerea indelungata la soare si fumatul sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la disparitia acidului hialuronic din organism. Principala functie a acidului hialuronic este de a retine apa si de a da volum tesutului pielii, prin proprietatile sale hidratante si vascoelastrice.

Unde se poate injecta acidul hialuronic?

  • La nivelul gurii si a nasului – pentru corectarea santurilor
  • La nivelul gatului – pentru corectarea liniilor orizontale
  • La nivelul pometilor, pentru conturarea fetei – pometi, linia mandibulara
  • La nivelul buzelor – pentru volum
  • La nivelul ochilor – pentru umplerea cearcanelor

In ce consta procedura de injectare cu acid hialuronic?

Fillerele cu acid hialuronic vin in seringi preambalate, de obicei de 1 ml si se injecteaza cu ajutorul unor canule sau ace foarte fine in zonele dorite, iar procedura este usor de suportat. Procedura de injectare cu acid hialuronic dureaza aproximativ 2 – 5 minute, iar efectele sunt vizibile imediat dupa injectare. Rezultatul final este vizibil dupa aproximativ doua saptamani.

Tipuri de filleri cu acid hialuronic

  • Juvaderm-Volift: Sunt primele substante de filling cu acid hialuronic non-animal, care contin si anestezic in ele, pentru un confort post-injectare.
  • Teosyal: Este un produs cu acid hialuronic non-animal, care poate contine anestezic.
  • Restylane: e singurul produs ce se adreseaza restului corpului (fese, gambe, trunchi) cu exceptia sanilor (au retras indicatia de injectare in sani in 2012).
  • Radiesse: E o substanta pe baza de hidroxid de calciu, recomandat pentru refacerea volumelor si umplerea santurilor. Nu se mai indica pentru marirea buzelor.
  • Alte substante permanente: silicon (ulei sau gel) sau geluri acrilice, care au fost insa INTERZISE a se mai efectua din cauza complicatiilor mari si frecvente ce necesita chirurgie reparatorie (noduli, migrare produs, inflamatii, infectii, etc.).


IMPORTANT!

Efectul injectarii cu acid hialuronic dureaza initial intre 4 – 6 luni si creste progresiv pana la 3 ani, daca produsul folosit e de calitate foarte buna. Produsele mai putin bune se resorb invariabil in cateva luni, chiar si dupa sedinte multiple.

In primele 14 zile dupa injectare se recomanda evitarea expunerii la caldura (soare, sauna, laser) si masajul facial.

Inainte de procedura de injectare cu acid hialuronic este necesara o consultatie medicala pentru evaluarea cazului si discutarea celor mai bune modalitati de abordare a problemei.