Rinoplastia este operația chirurgicală de remodelare a nasului. Această intervenție corectează și conferă forma și dimensiunea adecvată nasului și restabilește respirația – fiind una dintre cele mai delicate intervenții din chirurgia cosmetică.

Rinoplastia poate fi închisă sau deschisă.

Operația închisă constă în efectuarea unor incizii mici în interiorul nărilor. Intervenția este recomandată:

  • în corecturi minore (micșorarea dimensiunilor nasului, îngustarea nărilor, etc);
  • pentru a corecta problemele de respirație;
  • pentru a corecta defecte congenitale.

Operația deschisă constă în efectuarea unor incizii mici în interiorul fiecărei nări și una între nări, permițând ridicarea pielii de pe oasele și cartilajele nasului. În acest mod, se poate examina în detaliu structura nasului și se pot face modificări inclusiv septului și vârfului de nas. Rinoplastia deschisă este recomandată persoanelor care nu sunt mulțumite de aspectul nasului și de respirație: fie că vârful nasului trebuie remodelat, fie că este prea lung, căzut, bulbos, lat, de dimensiuni mari, etc..

Operația dureză în medie 1-2 ore și se desfășoară sub anestezie generală sau locală.

Tipuri de rinoplastie:

clasică: atunci când există o deformare dorsală (cocoașă), un vârf prea lung, puțin îngroșat, nasul fiind ”prea în față”. Necesită reducerea cocoașei, a vârfului, ridicarea și definirea acestuia. Se recomandă rinoplastie deschisă.

de adiție (de adaugare): există cazuri când este nevoie de adăugare în loc de îndepărtare, pentru un rezultat cât mai natural. Frecvent la rasa neagră și galbenă sau în urma unor traumatisme sau în rinoplastii secundare, terțiare etc.. Este necesară preluarea unui cartilaj propriu recoltat din sept, ureche, coastă / creastă iliacă sau folosirea unui implant nazal siliconic modelabil.

latereodeviație: atunci când nasul deviază de la linia de mijloc a feței, fiind vizibil asimetric. Pot coexista cu alte deformări: de cocoașă sau vârf. Aproape întotdeauna se asociază cu deviație de sept și/sau tulburări respiratorii.

minore: există mici detalii a nasului care au nevoie de intervenție chirurgicală.

secundare, terțiare: atunci când se reintervine, e mai dificil. Poate fi nevoie de adăugarea de cartilaj din sept sau ureche pentru a întări structura de rezistență a nasului.

Recuperare

La 7 zile după operație se scot pansamentele, firele, tuburile și imediat vă puteți machia.

Mici colorații mai pot persista până la 10-14 zile postoperator. Nivelul durerii este minim sau deloc iar nasul poate fi discret umflat și amorțit o perioadă de timp.

Un prim rezultat se vede imediat după scoaterea pansamentelor, dar nasul se “așează” până la 1 an.

Rinoplastia non-chirurgicală

  • Se face în cazul unor corecturi medii sau mici;
  • Se utilizează acid hialuroic și/sau botox;
  • Efectul e temporar desigur. Dacă inițial rezultatul ține 4-6 luni, prin repetare de câteva ori, ajunge să țină până la 5-6 ani;
  • Poate fi făcută și doar pentru a vedea cum ar arăta pacienta/ul după o eventuală intervenție chirurgicală, ca un fel de probă, simulare, mai ales că, după injectare, majoritatea decide ulterior să facă intervenția, pentru un rezultat definitiv.