Rinoplastia este operatia chirurgicala de remodelare a nasului. Aceasta interventie confera forma si dimensiunea adecvata, fiind una dintre cele mai delicate interventii de chirurgie cosmetica.

In chirurgia nasului, se poate aborda zona interioara (operatie inchisa) sau zona exterioara (operatie deschisa) a nasului.

Operatia inchisa consta in efectuarea unor incizii mici in interiorul narilor, fara a lasa cicatricii. Interventia este recomandata atunci cand trebuie plasate implanturi artificiale, os sau cartilaj pentru a asigura forma si sustinerea nasului. Se poate efectua:

  • in scopuri estetice (micsorarea dimensiunilor nasului, ingustarea narilor, etc);
  • pentru a corecta problemele de respiratie;
  • pentru a corecta defecte congenitale.

Operatia deschisa consta in efectuarea unor incizii mici in interiorul fiecarei nari, permitand ridicarea pielii de pe oasele si cartilajele nasului. In acest mod, se poate examina in detaliu structura nasului si se pot face modificari asupra formei si structurii. Rinoplastia deschisa este recomandata persoanelor care nu sunt multumite de aspectul nasului: fie ca varful nasului trebuie remodelat, fie ca este prea lung, cazut, bulbos, lat, de dimensiuni mari, etc.

Operatia dureaza in medie 1-2 ore si se desfasoara sub anestezie generala sau locala.

Tipuri de rinoplastie:

  • Clasica: atunci cand exista o deformare dorsala (cocoasa), un varf prea lung, putin ingrosat, nasul fiind ”prea in fata”. Necesita reducerea cocoasei, a varfului, ridicarea si definirea acestuia. Se recomanda rinoplastie deschisa.
  • De aditie (de adaugare): exista si cazuri cand este nevoie de adaugare in loc de indepartare pentru un rezultat cat mai natural. Este necesara preluarea unui cartilaj propriu recoltat din sept, ureche, coasta/ creasta iliaca sau folosirea unui implant nazal siliconic modelabil.
  • Latereodeviate: atunci cand nasul deviaza de la linia de mijloc a fetei, fiind vizibil asimetric. Pot coexista cu alte deformari: de cocoasa, varf sau sept.
  • Minore: exista mici detalii a nasului care au nevoie de interventie chirurgicala.
  • Secundare: atunci cand se intervine pentru a doua oara, disectia devenind mai dificila. Este nevoie de adaugarea de cartilaj din sept sau ureche pentru a intari structura de rezistenta a nasului.

Recuperare

Recuperarea dureaza intre 10-14 zile postoperator. Nivelul durerii este minim sau moderat, iar nasul poate fi umflat, vanat, amortit. Se pot administra medicatie pentru un anumit numar de zile dupa operatie. Lipsa sensibilitatii poate dura timp de cateva saptamani, iar rezultatele finale se pot observa de la 3-6 luni. Printre riscuri se numara: reactiile postanestezice, sangerare nazala (epistaxis), vindecare intarziata, etc..